Van lp over cassette naar cd… tot lp!

Om er maar meteen een cliché tegenaan te gooien, de technologie staat niet stil. Cliché, dat wel, maar daarom niet minder waar. Ook in de muziekindustrie evolueert alles voortdurend. Van langspeelplaten of lp’s over cassettes tot cd’s, de muziekdragers volgden elkaar in sneltempo op. Ondertussen pluk je je favoriete muziek gewoon en zeer voordelig uit de lucht, je koopt het via iTunes bijvoorbeeld en zet het rechtstreeks op het toestel waarmee je het gaat afspelen.

De traditionelere muziekdragers boeten in aan populariteit. Of toch niet? Merkwaardig genoeg is de elpee aan een heuse revival bezig. Er wordt wel eens gesteld dat vinyl voor een warmer geluid zorgt. Verklaringen hiervoor zijn de lagere precisie waarmee digitale muziek vastgezet wordt, maar de warmere klank kan even goed veroorzaakt worden door de ruis van de pickup.

Samen met de unieke sound maakt het ritueel de muziekervaring helemaal af. De pickup openen, een plaat uitkiezen en erin leggen, de naald in de groef laten zakken… Voor andere muziekliefhebbers zit het hem vooral in de beperkte oplages of unieke versies van een bepaalde plaat. Of is het de nostalgie?

Specifieke platenzaken doen het opnieuw verrassend goed. Uiteraard vind je ook online een ruim aanbod, bij ProxisAzur bijvoorbeeld. Hoe geavanceerd de technologie ook is, de langspeelplaat houdt moeiteloos stand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>